Nr. 2 / Noiembrie 2018

Introducem camerele de supraveghere în sălile de clasă? Eu spun nu.

By In

Avem de discutat aici un subiect pe cât de controversat, pe atât actual. Ei bine, de ceva vreme se tot vorbește despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă. Se spune că această mult prea discutată propunere ar fi una în favoarea noastră, a elevilor, așa că cine ar putea prezenta acest subiect privit din ipostaza studentului, mai bine decât unul dintre ei?

Ca orice bun început ce se respectă, voi începe să prezint totul de la o afirmație care a stârnit o aprinsă dezbatere. “Ca să nu mai existe înregistrări făcute de elevi, eu aș pune camere video în fiecare clasă. Ca părinte, de ce să nu intru pe internet să văd ce face copilul meu la școală?”, declara public ministrul educației.

Știm deja cu toții cât de fragilă și complexă este relația copil-părinte, în perioada adolescenței.   Pentru că tânărul își dorește să descopere și să se descopere, poate greșind, poate bulversând și demolând tiparele obișnuite. Așa că este trist ca un părinte să nu înțeleagă asta și să simtă nevoia de a-și controla copilul. Este trist, pentru că pentru a fi tu , în toată spontaneitatea  ce te caracterizează, trebuie să te simți liber să gândești, să greșești, să simți.

Cum putem pretinde ca un tânăr să poată interacționa, învăța , evolua, dacă însăși instituția ce ar trebui să-l învețe este de fapt cea care-l limitează? Prin urmare, nu cred ca e bine să introducem camerele de supraveghere în clasă.

Pe de altă parte, se spune că aceste camere de supraveghere au rolul  de prevenire a violenței în școli. Dar va fi oare descurajată violența de o cameră de supraveghere? Eu una, nu cred.

Mi-aș dori  ca acest articol să reprezinte un apel, sau poate o  invitație adresată “celor mari”, de a nu ne limita, de a avea răbdarea necesară cu noi.  Până la urmă noi suntem viitorul acestei societăți, ce fel de viitor v-ați putea oare închipui de la niște oameni crescuți sub monitorizare?

Autor foto: Bratu Alexandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare