Nr. 4 / Mai 2019, Oportunități

Jurnalism şi pasiune

By In

Temă destul de controversată, neclară, aș îndrăzni să spun, la vârsta noastră. Am decis să vă prezint lumea jurnalismului și nu una oarecare, ci cea a echipei  dela0.ro (https://beta.dela0.ro/cine-suntem/), pentru a reflecta faptul că  jurnalismul, precum orice alt domeniu informativ respectabil, este imprevizibil: nu doar necesitatea de schimbare, munca asiduuă, și poate câteva pile, îți asigură succesul, ci îndrăzneala de a cunoaște, de a căuta în obscuritate o sursă de lumină: adevărul. 

Cu ocazia săptămânii altfel a liceului, doi oameni intrigați de actualitate, doi jurnaliști ce promovează obiectivitatea, logica, și adevărul în cea mai pură forma a sa: Vlad Stoicescu și Diana Oncioiu, au decis să ne vorbească cu o transparență pe care doar un adevărat jurnalist ar putea s-o aibă, despre ce comportă cu adevărat profesarea jurnalismului.

Am aflat ulterior că jurnalismul îți dă pe măsură ce-ți ia: Diana și Vlad ne-au povestit despre exigențele cerute de o inițiativă precum cea Dela0, despre cum nimeni niciodată nu ia în calcul faptul că prețioasa cunoaștere este costisitoare. Vrei să scrii despre injustiția actualității, despre un adevăr adeseori ascuns, alteori protejat de “cei de sus”, cum faci asta? Un jurnalist trebuie să trăiască ce scrie, asta m-au învățat Vlad și Diana.  De aceea, atunci când scrii despre ceva, este esențial s-o simți pe pielea ta, să te transpui fizic și mental, pentru a înțelege  și pentru a-i face pe ceilalți să înțeleagă adevărul pur, neschimbat de alegorii. 

Uite așa ne-au povestit cei doi cum echipa Dela0, a decis să privească îndeaproape una dintre cele mai “prejudecate”zone ale țării noastre: Ferentari. Pentru a transpune limpede ceea ce a făcut din Ferentari unul dintre cele mai evitate cartiere bucureștene, echipa Dela0, timp de săptămâni bune, își petrecea zilele acolo: cercetând, încercând să înțeleagă în profunzime problema. Cum ne-a deslușit Diana, 5 zile din 7, cei de la Dela0, și-au investit resurse, timp, răbdare într-o cauză care, deși aparent pierdută,  merita înțeleasă.  (https://beta.dela0.ro/primejdia-din-ferentari/?fbclid=IwAR2MTGcqYUqt04-jMZN7lv5SQ-HO2omDTDmpVligBKMkICbOGRyDBI5jPG4 )

Cu toate că este cert că jurnalismul prevede și incertitudine, evident, cei Dela0 nu știau cu ce aveau să se înfrunte, nu știau dacă articolul va fi cel pe care l-au prevăzut, nu știau dacă vor reuși să deslușească informații prețioase, sau dacă pur și simplu vor rămâne cu cele ce i-au convins să plece la drum. Jurnalismul este un risc continuu, să expui realitatea și s-o servești unui public înfometat de senzaţional nu este ușor, totuși asta este ceea ce fac cei Dela0 cu fiecare articol publicat. 

De aceea, chiar dacă uneori este subestimat, a fi jurnalist înseamnă să luminezi oamenii din jurul tău, să sfidezi ignoranța pentru a lăsa spațiu faptelor, adevărului. 

Mulțumim încă o dată Dianei Oncioiu și lui Vlad Stoicescu pentru participare!

2,283 total views, 6 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare