“Minciuna are picioare scurte” auzim atât de des încât avem această expresie în sânge. Majoritatea oamenilor afirma ferm că minciuna este un lucru rău, dar oare chiar atât de rea este minciuna? O minciuna te poate proteja, o minciuna te poate face să râzi sau îți poate aduce beneficii, Acum depinde de minciuna. De exemplu, întrucât colegul meu își face griji extrem de ușor și nu se descurca bine în situații de stres, când avem un test greu, îl mint spunând că sunt calm și că nu are motiv să se îngrijoreze, dar în realitate eu deja spun crezul a noua oară în minte.
O minciună poate salva o viață, dar tot o minciuna poate distruge o viață. Acestea fiind spuse minciuna are doua fețe, una buna, una rea, in și yang. O persoana care spune adevărul tot timpul este o persoana cu suflet rece, uneori fără compasiune, dar accepta realitatea orice ar fi. În schimb o persoana care este obișnuit cu minciuna este un om sensibil și slab, care fuge de adevăr și se refugiază în fanteziile pe care ajunge să le considere reale. Minciuna face parte dintr-un paradox ce-ți dă dureri de cap, lucrurile trebuie balansate perfect pentru a evita neadevărurile care aduc rău și ură.
Pentru a înțelege cât de vast și complex este acest subiect îți pot spune acest lucru, cel mai bun mincinos pe care îl știi, nu este cel mai bun mincinos, poți să-ți dai seama sigur de ce.
Concluzia mea ar fi că fiecare om trebuie să-și găsească un echilibru personal care să nu facă rău celor din jur și propriei persoane.
Văsii Vlăduț Emanuel Clasa a X a-E