Scris de Patrascanu Mihail
interviu cu directorul Colegiului Național Al.I.Cuza, Focșani, prof. Daniela Sîrghie
Notă: CCC= Centrul Cultural Cuza
24 ianuarie 2018.
Ca în fiecare an, Ziua de 24 ianuarie a reprezentat pentru Colegiul Național Al. I. Cuza încă un prilej pentru a cinsti memoria celui care a dat numele Colegiului nostru. Pe lângă multele activități derulate, anul acesta s-a înființat și un centru cultural, care are ca scop dezvoltarea abilităților extrașcolare ale elevilor din CNAIC (Colegiul Național Al.I.Cuza). Pentru a afla mai multe despre acest proiect, am adresat câteva întrebări doamnei Director Daniela Sîrghie.
Reporter: Ce ne puteți spune despre Centrul Cultural Cuza?
S-a deschis oficial, pe data de 23 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, Centrul Cultural Cuza care vrea să promoveze talentele elevilor noștri pe partea artistică și anume: teatru, dans, muzică, fotografie și pictură. A fost inițiativa domnului profesor Ionuț Țandără. Anul trecut, dumnealui spunea că și-ar dori un astfel de centru, deoarece a observat că în Colegiul nostru sunt foarte multe tinere talente și s-a gândit să le ofere într-un cadru organizat acestora să se dezvolte. De exemplu CNAIC este o prezență importantă în Stagiunea teatrală a elevilor vrânceni (STEV) și astfel copiii au posibilitatea să se antreneze aici și să-și dezvolte talentul actoricesc cu ajutorul unui regizor.
Reporter: Se vor mai deschide secții în cadrul Centrului Cultural Cuza?
Da. Deja clubul de fotografie a început cursurile și poate, pe viitor, vom folosi elevi talentați pentru promovarea liceului, pentru a pune în valoare colegiul nostru.
Reporter: Ce alte activități extrașcolare plănuiți pe viitor?
Pentru viitor mi-aș dori să facem acele activități care să arate că munca din cadrul acestor cluburi este destul de importantă pentru copii noștri și în același timp benefică. Va fi o activitate organizată cu ocazia ofertei școlare în care să fie introduse momente artistice în care elevii din Cuza să prezinte o expoziție, un moment de muzică, dans.
Reporter: Ați dori să transmiteți un mesaj elevilor din CNAIC ?
Să fie întotdeauna hotărâți în a face lucrurile pe care sunt capabili să le facă. Acești elevi care au venit din clasa a 5-a sau din clasa a 9-a au venit pentru că liceul nostru este un punct de reper în învățământul vrâncean și pentru ca imaginea liceului să poată fi în continuare una foarte bună, ar trebui ca elevii să se implice cât mai mult în activitățile școlare și extrașcolare. Mare atenție! Elevii care vor să meargă doar pe activități extrașcolare să înțeleagă că prima lor datorie aici la școală este de a…învăța. Le urez succes elevilor de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, să promoveze în comunitate inițiativa și implicarea.
Pentru că am fost, suntem, vom fi printre cei mai buni!