Nr. 14 / Noiembrie 2022

Despre porțile viitorului meu…

By In

Carieră și viitor. Un subiect care mereu m-a pus pe gânduri. Știu, știu. știu. Sunt clasa a XI-a și… se spune că trebuie urgentată orientarea spre mediul universitar. Din fericire, cunosc drumul pe care vreau să-l urmez după terminarea claselor liceale. Acela este Dreptul.

Pasiunea mea pentru Drept a prins contur în vacanța dintre clasele VII și VIII, când am citit în jur de cinci cărți aparținând celebrei autoare britanice Agatha Christie: ”Zece negri mititei”, ”Ceasurile”, ”Oglinda spartă”, ”Trenul din Paddington”, respectiv ”Crimă în Orient Expres”.

Adevărul este că înainte de a mă cufunda în operele sale, eu nu știam sub nicio formă, cu certitudine, în ce domeniu doresc să profesez. Nici măcar nu eram sigur de specializarea în ceea ce privește liceul… Trecând peste momentele mele de nesiguranță, Agatha Christie a avut un impact considerabil asupra mea, convingându-mă să iau în calcul Dreptul, un univers al legilor.

De ce Dreptul? Pentru că îmi plac argumentele, îmi plac discuțiile lungi și pline de scenarii. Scrierile Agathei Christie tocmai asta evidențiază. Pe mine, cel puțin, m-a atras încă de la început stilul autoarei, un stil ce include o sumedenie de detalii și situații specifice ariei romanelor polițiste.

Totuși, nu pot anticipa de pe acum ceea ce va presupune viitorul meu. Cariera da, însă tema viitorului implică o extindere a discuției. Îmi doresc să ajung judecător, în urma celor șase ani parcurși în total (patru la Facultate, doi la Institutul de Magistratură). Sunt conștient că o asemenea facultate nu este deloc ușoară, însă simt că nu e cazul să schimb macazul. Mă regăsesc la filologie, zonă care mi-a permis, implicit, să-mi solidific alegerea privind Dreptul.

Trăgând linie, consider că tema ”Carieră și viitor” este una complexă, care depinde de numeroși factori. Cel mai important detaliu, din punctul meu de vedere, este autocunoașterea, căci fără ea nu ne putem croi căi spre porțile viitorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare