Nr.15/24 ianuarie 2023

Excursie în timp la CNAIC

By In

În ziua de 20, respectiv 21 ianuarie 2022, colegiul Al.I.Cuza serbează a 134-a aniversare de la fondarea acestuia. În caz de vreți să aflați mai multe despre prestigiosul nostru liceu, vă invităm intr-o scurtă excursie în timp.
„Pe-un picior de plai, Pe-o gură de Rai”, iată un grup de profesori vin în frunte cu directoarea Eliza C. Lupu și pun bazele unei școli de fete in 1889, aceasta devenind publică în 1901. În ianuarie 1924 Ministrul Muncii de atunci răspunde la solicitarea direcțiunii școlii și trece o parte din ea în bugetul statului. Mergem mai departe, peste doi ani, când școala secundară de fete începe să funcționeze în localul propriu din Str. Cuza-Vodă. Peste încă doi ani, clădirea este botezată „Liceul de fete Focșani”. Trecând, iată mai bine de 4 decenii, aceasta ajunge să preia numele de „ Liceul de matematică fizică „Al.I.Cuza” ” (1977).
Astăzi poartă denumirea de „Colegiul Național Al.I.Cuza”. Și pentru că nu mai trăim în film alb-negru, iar tehnologia ne are la degetul mic, sute de elevi se bucură în prezent de această „școală digitală”. Liceul este dotat cu numeroase gadget-uri utilizate zi de zi de profesori și elevi. Și nu doar tehnologia contribuie la reputația noastră, ci și copiii talentați, cu mintea strălucită, care sunt pasionați și implicați în educația proprie, ce au o dorință însetată de a-și dezvolta psihicul. Copii ce știu ceea ce vor și la ce să se aștepte în viitor.
Și că tot veni vorba de viitor… Totul e trecător. Nimic din ceea ce faci acum nu va rămâne la fel peste ani…asemănătoare evoluției liceului de la școală de fete la școală mixtă. Însă eu mă aștept la tot ce e mai bun din acest colegiu. Pentru că știu că nu a dezamăgit în a sculpta oameni frumoși…străluciți…Oameni MARI.

Surse fotografii:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Colegiul_National_Alexandru_Ioan_Cuza_din_Focsani
https://cnaic.ro/despre-noi/istoric/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare