Nr.15/24 ianuarie 2023

Uniți în diversitate

By In

Concursul de cultură și civilizație românească

Sâmbătă, 21.01.2023, cu ocazia sărbătoririi a 134 de ani de la înființarea liceului nostru drag, s-a desfășurat și concursul de cultură și civilizație românească ,,Uniți în diversitate” care a adus un plus de bucurie, nu doar cuziștilor implicați, ce au muncit din greu la recreerea regiunii istorice repartizate prin prezentarea acesteia într-un mod cât mai atractiv, a felului de mâncare specific ales și a elementelor etnografice ce au dezvăluit o parte din originile poporului, dar și profesorilor și mentorilor care s-au alăturat activității pentru a lua ,,o felie’’ nu doar din preparatul fiecărei echipe, ci și din istoria, cultura, tradițiile și obiceiurile zonelor atribuite fiecărei echipe.

Mai mult, fiecare echipă a avut de învățat regionalisme și de prezentat articole vestimentare specifice regiunii atribuite, ba chiar au fost aduse și elemente decorative( linguri artizanale din lemn, oale de ceramică cu modele etc.) ce au adus un aer tradițional românesc prin formele și culorile modelelor și inscripțiilor de pe acestea. Atmosfera de voie bună a fost întreținută de românașii participanți prin povești, jocuri de cuvinte, râsete și curiozități.

După ani de distanțare socială, s-a putut vedea cu ochiul liber cât de mult le-a lipsit cuziștilor să fie alături unii de ceilalți prin faptul că au gătit împreună, s-au ambiționat să împodobească mesele cu elemente etnografice și gastronomice specifice, s-au străduit să învețe regionalisme și să colaboreze nu doar sub presiunea aburului de la oală. Le-a lipsit apartenența de un grup, socializarea, colaborarea, munca în echipă și faptul de a fi uniți, iar cu prilejul sărbătoririi zilei de 24 ianuarie, ne-am adus aminte cu toții de dorința strămoșilor noștri de a fi români, de a fi uniți, pentru că acolo unde-s doi, puterea crește. La mulți ani, România!

Pozele au fost realizate de: Luca Grigoriu a VII-a A, Ana-Maria Ciubotaru a XI-a C, Matei Sandu a IX-a B, Cristian Stănilă a IX-a B, Andreea Iordache a X-a B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare