Există o întreagă diversitate de lucruri ce ne oferă o stare de bine, care ne fac să intrăm într-o bulă a noastră, izolată în spaţiu şi timp, unde suntem relaxaţi şi punem o pauză(scurtă, ce-i drept) stresului cotidian. Ai putea rămâne surprins când vei afla natura acestor lucruri, pe care poate că încă nu le cunoşti, dar care pot să iţi aducă o briză de calmitate într-o stare de agitaţie şi anxietate generală.
Personal, mie imi face plăcere să mă uit la desene animate, da, desene animate. Deşi poate suna absurd şi copilăresc când te gandeşti că eu, un elev de liceu, prefer să mă uit la un episod din Adventure Time sau Minunata Lume a lui Gumball decât să ies în oraş, află că este o realitate. Acest timp liber al meu aleg să mi-l aloc mie şi să mă deconectez de ceea ce se numeşte lume şi ce cuprinde ea pentru a putea comunica puţin cu mine. Consider că aceste momente în care suntem singuri cu noi înşine sunt foarte importante pentru o viaţă psihică sănătoasă.
Majoritatea oamenilor tind să trateze superficial desenele deoarece ţintesc o audienţă de vârstă mai fragedă, însă eu le urmăresc cu multă atenţie. O să te întrebi, de ce, mă rog, le acord atâta interes? Ei bine, acestea animaţii create pentru copii transmit nişte mesaje simple, bine conturate, mesaje pe care majoritatea “oamenilor mari” le uită, din cauza că se focusează prea pe muncă şi responsabilităţi, dând uitării pe copilul lor interior. Din acest motiv îmi plac desenele animate, deoarece îmi amintesc că lucrurile sunt mai simple decât par şi că în toate există o rezolvare dacă cauţi îndeajuns de aproape.
Alături de desenele animate, care îmi crează o bucurie şi o stare de bine, se află şi jocurile video. Desigur, orice adult sau părinte, precum şi mama mea, o să vină acum să spună că nu sunt bune, că fac copiii agresivi şi dependenţi de ele, că strică creierul şi alte replici precum acestea care zici că sunt înregistrate pe o casetă căreia i se dă drumul şi începe să meargă până se arde, dar nu este întru-totul adevarăt acest lucru. Şi jocurile video au mai multe beneficii decât ai putea crede. Spre exemplu, cresc puterea de concentrare a individului şi sporesc atenţia distributivă(vă daţi seama că nu este lucru uşor să te concentrezi să împuşti ce ai acolo pe ecran în timp ce eşti ochi şi urechi pe uşă sau hol să nu cumva să vină maică-ta cu papucul şi să ţipe la tine că iar stai până la 12 noaptea pe calculator). De asemenea, cresc şi spiritul competitiv şi sunt un mod de socializare cu persoane de pe tot globul. Prin intermediul lor am întâlnit persoane din ţări precum Italia, Albania, Ucraina, Egipt şi multe alte. Aceste lucruri enumerate sunt doar nişte beneficii exteriore, căci, pentru mine, jocurile înseamnă mult mai mult de atât. Prin intermediul lor îmi pot crea o lume a mea, unde am putere de control şi unde pot deveni orice îmi doresc. În acea lume nu există prejudecăţitele lumii reale, nu contează vârsta, nu contează sexul, nu contează ce culoare au ochii sau cum arăţi, ci doar ceea ce ştii să faci. Dacă eşti bun vei fi respectat fie că eşti sărac sau bogat. Etichetele se pun mult mai greu, întocmai pentru că aparenţele nu mai există, eşti doar tu. Într-adevăr, excesul de jocuri e periculos, dar nu e la fel şi în excesul de dulciuri, cafea, alcool, muncă, ieşit afara etc.? Nu jocurile sunt cele rele care „strică creierii”, ci oamenii care nu ştiu să se controleze în faţa ispitelor şi plăcerilor.
Cee ce am menţionat mai sus sunt doar câteva din lucrurile care mă fac fericit, dar ele mai sunt multe. Fericirea nu este oferită doar de lucrurile mari, ci şi de micile detalii care te fac să-ţi continui ziua cu un zâmbet pe buze. De exemplu, când văd că afară bate vântul într-o zi călduroasă, sau când întarzie profesorul la ora 5 minute mă simt mai bine, mai fericit.
Eu am povestit câteva lucruri care mă fac pe mine fericit, dar tu? Pe tine ce te face fericit? Care sunt momentele în care eşti doar tu cu tine şi faci anumite lucruri care te fac să te simţi bine?
foto credit: https://www.freeimages.com/photographer/kirsche222-56559