Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017, iar Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” Focșani este școală-candidat.
Reprezentanții din CNAIC ai proiectului poartă numele de ”Ambasadori”, iar aceștia se regăsesc atât la nivel profesoral, cât și la nivelul elevilor din clasele IX-XI. În noiembrie 2022, a avut loc o selecție a liceenilor, pe baza unor scrisori de intenție. Ambasadori seniori sunt doamnele profesor Mereuță Camelia, Oprea Mihaela, Șerban Lămîița, Obodariu Gabriela, respectiv Voicu Voicuța. Cât despre ambasadorii juniori, ei sunt Benguș Miruna, Mihai David, Pavlov Sabrina, Coman Ioana, Pop Alexandra, Cătănoiu Iulia, Sîngerean Alexandru, Damian Ioana, Lera Diana, Dima Alessia, Voicu Andra, Iordache Andreea, Țandără Sergiu, Fotin Ana-Maria, respectiv Lepădatu Denisa.
Printre obiectivele principale ale acestui program se numără aprofundarea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Aceștia beneficiază, în urma programului, de o familiarizare cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.
Ambasadorii juniori din CNAIC, îndrumați de ambasadorii seniori, au în vedere realizarea de activități menite a pune accent pe trăsăturile programului educativ EPAS. Concret, elevii participanți au realizat deja un panou informativ în incinta liceului, care are ca rol principal promovarea detaliilor despre Uniunea Europeană, de la înființare până la obiectivele sale. Nu în ultimul rând, desfășurarea proiectului în CNAIC este evidențiată de o pagină de Instagram, care să aducă în vedere informațiile, într-un mod prietenos și, de ce nu, într-o manieră ce ține pasul cu digitalizarea în masă la care suntem părtași.
Ioana Damian, ambasador junior și responsabil cu vizibilitatea programului pe Instagram: ”Eram în clasa a 7-a când doamna profesoară Obodariu mi-a predat prima lecție despre Uniunea Europeană. De atunci, am început sa am afinitate pentru marele proiect european și pot spune că acesta are un loc special în sufletul meu. Acum, din clasa a 11-a, sunt Ambasador Junior al Parlamentului European și mă bucur să mă aflu în această funcție, deoarece am ocazia să le împărtășesc colegilor din liceu, prin prisma contului de Instagram @cnaic_epas, pe care îl administrez, informații importante cu privire la UE, precum valorile susținute (democrația, pacea, egalitatea), dar și avantaje pe care aceasta ni le conferă.”
Începând cu luna ianuarie 2023, ambasadorii juniori au, pe ordinea de zi, diseminarea detaliilor despre EPAS în sistem fizic, ei grupându-se pe echipe și vizitându-și colegii cuziști, ulterior. Este important ca toți elevii din CNAIC să fie ținuți la curent cu oportunitățile pe care Uniunea Europeană le oferă tinerilor, dar și cu legătura strânsă între UE și instituțiile aferente, cum ar fi Parlamentul European. Totodată, această sarcină de lucru are ca scop aducerea în vedere a importanței menținerii comunicării verbale, într-o epocă a digitalizării în masă.
Transmiterea pe cale online pare mai convenabilă, dar prezența fizică și implicarea în liceu contribuie la eficiența îndeplinirii cerințelor date de ambasadorii seniori, întrucât impactul este altul. În continuare este nevoie de relația interumană dascăl-ucenic, pentru ca obiectivele să fie atinse cu brio.
Așadar, programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) reprezintă o șansă în plus ca tinerii să afle despre posibilitățile pe care Uniunea Europeană le oferă, iar ambasadorii din CNAIC își propun și ei să le promoveze cu succes!