Ceea ce trăim noi astăzi nu este unic. Fiind pasionat de istorie, am studiat despre epidemii și pandemii care au afectat comunități întinse de oameni. Însă aceste evenimente mi se păreau mult îndepărtate față de vremurile pe care le trăim astăzi. Aceasta criză sanitară a polarizat societatea pe mai multe planuri, respectiv existența virusului, modul de răspândire, chiar și necesitatea purtării măștii. Însă aceste polemici nesfârșite nu fac obiectul acestui articol, nici măcar despre masca chirurgicală, pe care o purtăm zilnic nu voi vorbi. Am fost inspirat însă, să cercetez originea măștii, să mă întreb de unde provine și în ce scop au folosit-o oamenii de-a lungul istoriei noastre.
Pentru a afla cât mai multe despre istoria măștilor, m-am orientat spre zona Nereju, o zona istorică a județului nostru, unde tradițiile milenare au rămas aproape neschimbate. Acestea sunt practicate din tată în fiu, iar oamenii din zonă luptă pentru păstrarea lor. Am avut onoarea de a dialoga cu un meșteșugar special din comuna Nereju, recunoscut internațional pe nume Șerban Terțiu, care prin cuvinte simple, dar spuse cu pasiune, mi-a prezentat istoria acestui meșteșug, fiind o tradiție de familie de peste 3 generații.
De-a lungul vremii a fost invitat la târguri tradiționale din toate regiunile țării, și a observat că măștile vrâncene sunt speciale. Spre deosebire de celelalte măști care sunt realizate din cârpe sau din piele de oaie, cele din zona Nereju sunt făcute și din piele de capră, iar lemnul folosit este de esență moale(salcie, arin sau tei). Deși folosesc materiale diferite, prezența acestei tradiții în multe zone ale țării ne arată unitatea și continuitatea acestui popor.
Măștile au rolul de a alunga spiritele rele și de aceea au un aspect înspăimântător. În zona Nereju ele sunt folosite într-un ritual popular, unic în țară, denumit “Chipărușul”. Acest ritual funerar are loc în curtea celui răposat, unde un grup de bărbați mascați dansează în jurul focului. În fruntea lor este „starostele”, iar ei sunt legați cu o funie care semnifică „lanțul vieții”. Scopul acestui ritual este de a purifica prin foc și fum sufletul răposatului dar și de a alunga spiritele rele care fug la vederea măștilor înfiorătoare și a veseliei din jur. Ca și în balada Miorița, dansul Chipărușului confirmă viziunea arhaică asupra morții, ca fiind o trecere spre un alt univers. Măștile populare se folosesc și în ritualurile specifice sărbătorilor de iarnă, atunci când colindătorii vestesc venirea Noului An și urează gazdelor ca acesta să fie îmbelșugat.
Meșterul își aduce aminte de numeroasele participări la târgurile populare din țară, unde măștile sale erau atracția principală, iar copiii erau înspăimântați de măștile “fioroase”. Vorbele bătrânului mi-au stârnit și mie amintiri din copilărie, când vederea acestor măști mă înspăimânta, și nu înțelegeam la ce folosesc. Acum văd cu alți ochi acest tezaur impresionant al culturii populare și nu pot decât să apreciez munca de zeci de ani pe care Șerban Terțiu o face cu pasiune.
Știind cât de puțin sunt apreciate aceste valori ale poporului roman în zilele noastre, m-am gândit ca o data cu meșterul Șerban Terțiu vor pleca în “alt univers” și minunatele sale măști. Teama mi-a fost risipită de optimismul celui trecut prin viață și conștient că pentru el e o datorie de onoare să ducă mai departe acest meșteșug. Două dintre cele patru fiice ale sale au învățat să confecționeze măști și vor duce mai departe această moștenire de familie. Pasiunea și dragostea pentru acest meșteșug l-a făcut pe nea Șerban să-i învețe această artă și pe copiii din comună în cadrul Școlii Populare de Arte Vrâncene de peste 24 de ani. Pentru întreaga sa activitate, meșterul popular Șerban Terțiu a primit titlul de Tezaur Uman Viu în anul 2018.
Incursiunea în trecutul îndepărtat al poporului nostru în care masca oferea oamenilor protecția față de spiritele rele și biruință asupra morții, îmi dă speranță. Deși total diferita, masca timpurilor noastre pandemice poate să ne protejeze și să ne salveze de la moarte.
Sursa imaginilor: foto:https://www.facebook.com/TertiuSerban
https://pixabay.com/photos/vanguard-handling-covid-19-pandemic-5357881/