De ce mințim? Ca să ne scoatem dintr-o situație neplăcută? Ca să nu rănim sentimentele unei persoane dragi? Ca să scăpăm de niște responsabilități? Din cauză că am fost și noi mințiți la rândul nostru? Pentru a impresiona? Sau poate că nu vrem să dezamăgim pe cineva? Dar ce este minciuna? Și de ce o folosim? O întrebare atât de simplă ar trebui să vină cu un răspuns la fel de simplu. Dar nu este chiar așa.
Minciuna este o afirmație ce este contrazisă de către o anumită experiență. A ajuns să fie atât de prezentă în viețile noastre încât nici nu o mai observăm.
Minciuna de orice fel determină emoții negative, indiferent dacă suntem conștienți sau nu. Ne stresăm mai mult, avem tulburări de somn, dureri de cap, anxietate și ne consumăm din timp și energie. Astfel, memoria este afectată, încercând să-și amintească atât minciuna, cât și adevărul. Pe scurt, ne complicăm viața și nimeni nu cred că are nevoie de acest lucru.
Minciuna poate pune în dificultate omul în relațiile cu propria persoană și în relațiile sociale. De ce minciuna a ajuns să fie un „ingredient” obligatoriu al vieții? De ce trebuie să mințim pentru a fi acceptați, respectați, ascultați sau chiar văzuți? De obicei se întâmplă să mințim pentru a ne integra într-un grup, pentru a primi acea „confirmare” că așa trebuie să fim de fapt și trebuie să continuăm să fim ceea ce nu suntem, doar pentru plăcerea unor persoane pe care nici nu le cunoaștem cu adevărat. De asemenea, nici nu o să ajungem să avem o prietenie reală cu cineva dacă mințim.
Așadar, de ce mințim?
Sursa imaginii: https://www.readersdigest.ca/health/relationships/how-tell-if-someone-is-lying/