Nr. 10 / Mai 2021

Fake News

By In

Cum ai reacționa dacă cele mai mari frici ale tale, chiar și cele mai iraționale dintre ele,  ar deveni realitate? Sau că cea mai mare dorință a ta se împlinește? Cum ar fi să te anunțe cineva că, brusc, cel mai mare coșmar al tău se întâmplă acum, în viața reală? Chiar dacă ai știi la nivel rațional că este imposibil să vină o apocalipsă zombie sau că nu ești tu centrul universului, că nu vor toți agenții guvernamentali să te monitorizeze, când ridică cineva o problemă care rezonează cu o frică irațională de a noastră, sigur avem ceva de spus.

Pe fondul slăbiciunilor noastre umane suntem vulnerabili, suntem dispuși să credem ce se potrivește dorințelor și principiilor noastre. O parte din subconștientul nostru vrea ca informația să fie adevărată, vrea să credă într-o anume idee și va selecta doar sursele care îi confirmă părerea. Aici intervine manipularea. Agențiile de presă studiază opinia publică, abordând temele sensibile, care provoacă reacții, exagerând lucrurile de multe ori, din nevoia noastră de senzațional. Mai mult, există bloguri sau canale de youtube independente care se pretind imparțiale, când, de fapt, propagă orice idee care le aduce un câștig mai mare.

Ce este de câștigat? În principal bani, dar și putere. Fiecare site, blog, sau canal multimedia este monetizat sub o formă sau alta, încât creatorii de conținut primesc bani prin platforma respectivă, nu de la vizualizatori. Practic, sunt suficiente accesările noastre, nu contează dacă suntem de acord sau nu, dacă dăm like sau nu.  De multe ori chiar se găsesc sponsori, oameni naivi, cu resurse financiare  sau cu anumite interese care ajung să susțină agenții de știri și bloggeri crezând că sprijină adevărul.

Ce este de pierdut? Contactul cu realitatea. Se cunosc cazuri în care oamenii au ajuns atât de investiți în teorii ale conspirației încât s-au detașat de familie, au renunța la normalitate, alegând să trăiască după principii absurde, evitând pericole imaginare. Au existat nenumărate acte de violență și proteste care au fost inspirate de fake news. Un exemplu în acest sens este fenomenul Pizzagate din SUA.

Atât timp cât oamenii sunt derutați, manipulați de aceste știri false, societatea democratică nu poate progresa, lucurile stau pe loc până când este lămurită toată lumea.

Ce este de făcut? Pentru că oamenii au dreptul la liberă exprimare, nu există mecanisme de a opri răspândirea unor informații false. Trebue să ne asumăm vulnerabilitățile noastre și să nu ne lăsăm exploatați pe baza lor. Prin urmare, ține de fiecare dintre noi să alegem ce credem, să conștientizăm dacă credem o informație doar pentru că am vrea să fie așa, sau pentru că chiar așa este.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare