Nr. 10 / Mai 2021

Minte-mă frumos!

By In

Știți acea senzație sfâșietoare care te frământă pe dinăuntru si iți creează un gol în stomac? Ei bine, de fiecare dată când mint, nu fac altceva decât să mă aleg cu această stare. Si promit ca nu mai mint…..însă de îndată ce o altă problemă se ivește prefer să îmi murdăresc gura de cuvintele anevoioase, ce parcă se țin cu putere de limba ce se plimba jovial de colo-colo pentru a găsi noi pretexte, noi oportunități de a făuri un univers ireal. Oare așa este pentru toata lumea?
De ce simțim nevoia de a ne ascunde in umbra unor pretexte ideale, dar ireale, dând dovadă de imaturitate, în loc să îmbrățișam adevărul? Care sunt beneficiile unei minciuni?
Un lucru este cert, fiecare își poate răspunde singur la aceste întrebări. Viziunea mea asupra acestei dezbateri este că prin prisma faptului că suntem ființe umane putem să comunicăm, iar din acest motiv, putem sa mințim. A minți înseamnă o comunicare manipulată prin intermediul căreia dorim să atingem un scop.
Uneori putem să o facem in mod inconștient, căci până la urmă, minciuna este o sursă la care ne adaptăm foarte rapid. Alteori, putem sa o facem doar pentru a fi politicoși, pentru a acoperi pe cineva, iar câteodată pentru a răni persoanele cu care nu prea ne înțelegem, dar cel mai des o facem pentru a ne ajuta pe noi înșine. De cate ori ați mințit pentru ca cineva sa va remarce, pentru că cineva “popular” sa dorească să stea lângă voi, să aibă parte de compania voastră?
Mai vreau sa amintesc si despre manipularea care se face prin fake news. Cei care nu sunt experți sau cei care nu acționează in acest domeniu pot fi ușor păcăliți.

Atunci când ne uităm la știri, putem cel puțin sa analizăm critic informațiile ce ne sunt transmise, pentru a opri manipularea ce se face in masa din zilele noastre.
Ei, dar acum? Cum te simti, odată ce ai aflat care este sursa provocării minciunii? Vei mai minti de acum, sau vei accepta realitatea si vei schimba ceea ce nu iti mai place din viața ta? Eu cel putin am ales să renunț la această metodă ce pare a fi mai ușoară inițial, însă la cate griji si probleme creează nu mai este deloc așa. Te încurajez să-ți iei inima în dinți si sa fii tu însuți, fără să îți transformi toata viata într-o minciună, pentru că știm cu toții cum este: azi se începe cu o minciună ușoară, maine mai adaug una si inca una si inca una, până ce ajungi sa fii acaparat de aceasta, devenind chiar un viciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare