Nr. 11/ Octombrie 2021

Virtualul, noul real?

By In

Într-o lume în care tehnologia a pus stăpânire asupra existenței omului, virtualul pare a înlocui realul, iar rețelele sociale par a prezenta un nou mod de a trăi. Între cele doua lumi putem observa o barieră, un portal de tranversare ce se micșorează cu fiecare secundă.

În ziua de azi, începem a fi blocați complet în această lume creată din pixeli și nu putem să ne imaginăm viața fara ea, iar realul pare a se prezenta ca o lume secundară pe care o îndepărtăm din ce în ce mai mult. Ne scufundăm cu orele în ecranele viitorului și uităm complet de ceea ce ne înconjoară. Este un loc al siguranței, un loc în care ne putem arunca maștile purtate in lumea reala sau chiar opusul, un loc în care ne schimbăm personalitatea pentru a ne integra printre utilizatori. Urmărim viețile așa zișilor influenceri și îi preluăm pe mulți ca pe niște mici modele. Devenim ușor influențabili și nu mai deosebim minciunile digitale de realitate. Încercăm a ne transforma, a ne însuși noi caracteristici pe care le observăm prin intermediul online si uităm de propria identitate. Ne creăm o viață separată prin care prezentăm doar niște minciuni bine șlefuite pe care ajungem a le considera complet adevarate. Ne creăm un nou hobby în a petrece ore întregi urmărind evenimentele importate din viața celorlalți încât uităm de propria noastră viață. Intrăm într-o buclă din care nu mai putem găsi butonul de evadare. Ajungem a fi atât de prinși in această dimensiune încat uităm ce efecte negative are asupra noastră atât psihic cât și fizic. Începem să ne îndoim de ceea ce putem face și încercăm a ascunde toate sentimenetele de nesiguranță prin niște poze cu zâmbete false sau câteva citate despre ceea ce semnifica viața. Oare să ne ascundem în spatele unui ecran este modalitatea corectă de a trece peste problemele realitații?

  Astfel se poate observa clar ca bariera dintre real si virtual se evaporă rapid, ceea ce ne lasă cu o singură întrebare: “Virtualul va deveni noul nostru real sau vom reusi sa evadăm din acest Triunghi al Bermudelor electronic?”.

 Hînguleșteanu Mihaela-Cătălina                                                   clasa a X-a E

Sursa imaginii: https://pixabay.com/ro/photos/telefon-mobil-smartphone-1875813/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare