Există multe cluburi de robotică în lumea aceasta, dar pot spune că niciunul nu este ca cel al colegiului nostru. AICitizens, numele care a răsunat în România, în S.U.A., iar mai apoi în lumea întreagă. Dacă până acum am scris despre propriile mele experiențe, a venit timpul să le acordăm atenția noastră pasionaților de robotică. Astfel, Eugen Zdrîncu, fost membru al echipei de robotică a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani, ne-a oferit câteva răspunsuri la întrebările ce se ivesc cel mai des în rândul curioșilor.
„Crezi că este importantă robotica în viața tinerilor?”, a fost întrebarea. El a răspuns, spunând că „Depinde! Dacă e pasiunea ta, sigur; dar nu cred că este o prioritate în viața tinerilor; sunt multe lucruri pe care le-aș pune înainte”.
Apoi, i-am adresat câteva întrebări cu privire la experiența sa ca membru al clubului de robotică.
„Ce te-a făcut să te alături clubului?”. „Era primul an al AICitizens, și mi s-a părut o oportunitate bună să îmi folosesc timpul liber. A evoluat într-o pasiune.”, își amintește el cu bucurie. Fiind întrebat cum a fost să facă parte din echipa de robotică, cuzistul spune că „a fost precum o familie pentru ceva timp, mai ales că aveam și zile în care petreceam majoritatea orelor acolo.” El a lucrat pe partea de programare, devenind apoi liderul echipei până la finalul anului. AICitizens îl duce cu gândul la „spiritul de echipă, vibe-urile bune din timpul competițiilor și puțin stresul pe care îl avea cu o seară înainte de competiții”.
De asemenea, toată această experiență a avut un impact și asupra vieții sale, spunând că l-a făcut să aprecieze mai mult „designul bun” și că „lucrul în echipă este abilitatea principală” care l-a ajutat mai departe. A avut parte și de eșecuri mai „amuzante”: „A fost o eroare din partea noastră, cei care programau robotul. Am uitat să luăm în considerare un caz din teren, și am aflat la competiție.”, dar și de amintiri frumoase pe care nu le va uita niciodată: „Cred că într-o seară, eu, împreună cu un coleg, am reușit să rezolvăm o problemă care ne dădea bătăi de cap de câteva săptămâni. Am plecat acasă la 9, dar a meritat”.
În final, Eugen le lasă și un sfat cuziștilor:
Să faceți ceea ce vă place, chiar dacă alții nu sunt de acord cu voi.
Sursă imagine: https://unsplash.com/photos/turned-on-gray-laptop-computer-XJXWbfSo2f0