Nr. 3 / Ianuarie 2019, Sună Periculos

Tu și învățatul…

By In

              Te rog să-ți imaginezi cum stai în fața biroului, alături de teancul de cărți ce te așteaptă ca un monstru, cel din copilărie, care era sub pat cu scopul de a te speria, încât somnul să fugă mai repede decât ai face-o dacă chiar s-ar arăta. Poate că am exagerat puțin cu această comparație și aș vrea să rectific spunând că acele cărți care te așteaptă sunt ca Turnul din Pisa. Parcă ar vrea să cadă la cât de înclinate sunt, dar noroc de acea cană în care a fost ceaiul, pe care mama ta nu a luat-o dimineață cu speranța că o să-și responsabilizeze cândva copilul.
Dar să revenim la tine și la monstrul care oricum te veghează orice ai face, fiindcă dacă nu ai crezut niciodată că ai vreun monstruleț sub pat, atunci ai fost un copil lipsit de imaginație sau chiar foarte fericit…
Revenind…
Încerci să tragi lozul câștigător din teancul de cărți, deschizi manualul (aici tot pe tine te las să alegi, dar înainte de asta, să fie o materie dificilă pentru tine), citești primul rând din lecție și deja te-ai plictisit. Următorul pas fatal al bunei dispoziții este de a vedea câte pagini ai de memorat. Din ceea ce urmează există două posibilități pe care ni le putem imagina: iei cartea și o arunci prin camera, apoi o iei și începi să citești, ori începi pur și simplu să parcurgi lecția. Citești și iar citești, dar observi că te dor rău ochii, începi să ai o ușoară durere de cap, iar tu abia ai frunzărit lecția.
Te întrebi dacă mai are rost să continui că oricum nu te mai poți concentra prea bine de la durerea de articulații și de la atâta stat pe scaun în fața temelor. Ce ai zice dacă ți-aș spune că totul e din cauza unei avitaminoze pe care o prezinți, nedetectabilă, care te face să nu mai fii atât de concentrat pe cât ți-ai dori.

Așa că încearcă să mănânci puțin mai sănătos și mai echilibrat decât o făceai până acum. Dar există și câteva alimente cheie care te vor face să memorezi și să te concentrezi mult mai bine decât o făceai înainte, precum nucile sau afinele, iar dacă vrei ceva din magazin alege ciocolata neagra care conține mai mult de 70 % cacao.

                În caz de nu știi, nucile conțin vitamina E care  intervine în metabolismul grăsimilor și al proteinelor. Plus că nucile mai conțin seleniu care te va face să te simți mult mai bine, fiindcă este hrănită celula nervoasă și revigorează organismul uman reprezintând un pas uriaș în prevenirea răcelilor ridicând imunitatea, dar și a diverselor forme de cancer.
Alte fructe pe care le poți încerca sunt afinele ce au vitamina A care protejează creierul de distrugerile radicalilor liberi și reduce riscul de Alzheimer și demența care te urmărește când te vezi că nu mai poți memora niciun cuvânt din paragraful la care ai ajuns. În plus, această vitamină, sub forma retinalului, intră în structura celulelor fotoreceptoare din retină (celule cu conuri și bastonașe), astfel încât ochiul este mult mai dispus de a putea înainta în efortul la care este supus.
În cele din urmă te plictisești de nu mai poți să stai locului și mai frunzărești puțin paginile pentru a vedea cât ți-a mai rămas de citit sau memorat. În fuga asta de a vedea numărul magic, din neatenție, te tai în foaie. Știu… e foarte dureros. Și mai mult, te enervezi tare, fiindcă mânjești toate paginile de manual cu sânge de parcă ai fi un vampir care-și ia cina în timp ce învață. Ștergi cu un șervețel, încerci să pui presiune pe locul unde te-ai tăiat, dar tot nu se mai oprește sângerarea. Țin să spun că ai o deficiență de vitamina K care intervine în procesul de coagulare, mai precis la sinteza factorilor de coagulare. Ea se găsește în morcov, mazăre, conopidă, pătrunjel, avocado, căpșuni, pară, papaia, uleiurile vegetale, acestea fiind doar câteva exemple.
După lupte selenare care au durat doar cinci minute se oprește și mica sângerare, iar apoi încerci să revii la oile tale care zburdă printre rândurile din carte ca și cum ar fi pe un deal, așteptându-și stăpânul. Dar ele zburdă ușor de colo până colo, iar pe tine parcă te dor încheieturile mâinilor de la frigul de afară, iar genunchii parcă-ți plesnesc prea tare atunci când faci vreo mișcare complet inofensivă.
Astfel, trebuie să știi că duci lipsă de BEEEEEEE-uri. Mai precis de B1 care este esențială pentru creștere, apetit pentru învățat, dar și la buna funcționare a sistemului nervos, aceasta fiind ultima ta speranță ca, în cele din urmă, vei putea învăța ceva mult mai ușor. În plus, durerile acelea de articulații pot fi rezolvate cu ajutorul vitaminei B3 care are un rol antiinflamator. Dar acum te întrebi: ”de unde pot lua aceasta vitamină?” Răspunsul vine chiar acum…știu că te simți ca în reclamele de la TELESHOPING pe care le urmăreai cu interes când erai de o vârstă mai fragedă, dar revenind din nou la subiect,vitamina B1 se poate găsi în carne, pâine și cereale, cartof, boabe de soia , fasolea albă, iar vitamina B3 este în pește (ton şi somon), carnea de pui sau curcan, lactate, sparanghel, avocado, broccoli, spanac, nuci, cereale integrale, ciuperci, drojdie de bere.
Așadar, sper că te-am convins că ar trebui să consumi alimentele mai responsabil decât ai făcut-o până acum, fiindcă tot ceea ce consumi are o consecință chiar și în procesul de învățare pe care îl încerci, chiar acum, în fața biroului.
Dar ceea ce vreau să știi este că trebuie să te calmezi și să fii într-o armonie cu tine, iar lucrurile ce ți se vor întâmpla, încetul cu încetul vor fi din ce în ce mai bune. În concluzie, totul pornește din interior.
Preia frâiele propriei vieți începând cu o alimentație echilibrată ce se bazează și pe ceea ce ți-am scris mai sus, ambiționează-te să faci niște exerciții fizice, să citești niște cărți benefice minții și nu în ultimul rând să râzi și să iubești alături de cei dragi.
În cele din urmă o să memorezi și lecția pe care o ai în față…
Cu drag,
Mart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare