Mulți oameni au auzit măcar din școală de lagărele de exterminare ale Rusiei din perioada conducerii lui Stalin, însă nu foarte mulți au avut inițiativă de a afla cu adevărat ce se ascunde în spatele unei istorii cutremurătoare.
Acest articol este destinat descoperii unuia dintre cele mai dure și mai cumplite lagăre ale Rusiei. Insula Nazino, poreclită și insula Canibalilor. O istorie dureroasă, dar care trebuie știută.

Insula se află în Siberia, de-a lungul râului Obi, departe de civilizație. Ea măsoară 600 m lățime și 3,2 km lungime.
În mai 1933, Iosif Stalin, conducătorul Rusiei de la acea vreme, trimite aproximativ 6 700 de persoane care se opuneau regimului său pe insula Nazino, un număr foarte mare având în vedere dimensiunea acesteia. Oamenii erau alungați din cauza unor pretexte banale, cum ar fi faptul că nu aveau actele de identitate la ei atunci când erau opriți de poliție și alte motive nesemnificative.
În teorie, ei trebuiau să se ocupe de agricultura insulei, însă nu acesta a fost motivul real pentru care au fost exilați. Stalin voia ca regimul lui totalitar să fie respectat în tocmai, fără alte idei care nu corespundeau cu ale lui. Astfel, oricine îndrăznea să aibă altă părere sfârșea pe Nazino.
Oamenii au fost abandonați doar cu niște făină pe care, neavând cuptoare nu o puteau prepara, așa că o amestecau cu apă, formând o cocă pe care o consumau crudă, drept rezultat mulți s-au îmbonlăvit, iar unii dintre ei au murit. De menționat faptul că atunci când au ajuns, insula era o mlaștină fără nicio construcție. Nu aveau unde să se adăpostească și nu aveau nici îmbrăcămintea necesară pentru climatul din Siberia.
Pe 27 mai situația se agravează din ce în ce mai mult din cauza sosirii unui lot nou de prizonieri în număr de 1 200. Mâncarea devenise deja o problemă majoră, astfel conducerea le trimite făina. Autoritățile însă nu reușesc să o distribuie oamenilor, deoarece în momentul în care încearcă să facă acest lucru majoritatea prizonierilor sar pe ei ca urmare a lipsei hranei de câteva zile bune. Pentru a se salva, oamenii legii sunt nevoiți să apeleze la o serie de trageri. Același lucru s-a întâmplat și a doua zi. Așadar, superiorii au luat decizia de a trimite reprezentanți din rândul celor exilați pentru această sarcină.

După câteva săptămâni petrecute pe Nazino, numărul de decese a crescut enorm. Fără mâncare și fără legi care să îi protejeze pe cei slabi, cei mai puternici prizonieri au recurs la canibalism.
Mai jos puteți regăsi relatarea unui martor ocular:
„Pe insulă se afla un gardian, Kostia Venikov, care era tânăr. Îi făcea curte unei fete drăguțe care fusese trimisă acolo. O proteja.
Într-o zi, a trebuit să lipsească puțin. Oamenii au prins fata, au legat-o de un plop, i-au tăiat sânii, mușchii, tot ce se putea mânca, totul…
Erau înfometați și aveau nevoie de hrană. Când Kostia s-a întors, fata era încă vie. A încercat să o salveze, dar pierduse prea mult sânge.”
Ajungând la limita disperării, deportații au început să-și construiască plute pentru a evada, dar din lipsa materialelor necesare, mulți dintre ei sfârșeau înecați. S-a format o prijeliște înfiorătoare cu sute de cadavre care pluteau deasupra apei în apropierea țărmului. Au existat totuși persoane care au reușit să traverseze râul, dar nici ele n-au avut prea mult noroc, fiind ucise de forțele sovietice sau transferate într-un alt lagăr unde au stat în condiții deplorabile.
În final, din numărul impresionant de 6 700 de prizonieri, doar 2 000 au reușit să supraviețuiască până în iunie, murind ulterior într-un alt lagăr de muncă din cauza condițiilor dure.
Iar acum o singură întrebare este pe buzele tuturor: Se mai poate schimba Rusia? Știm cu toții situația acuală din Ucrainca și după cum puteți vedea, Rusia nu a fost niciodată un stat tocmai pacifist, e greu de spus ceva sigur, dar cred totuși că mai poate exista o speranță. Voi ce părere aveți?
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nazino_tragedy
https://www.cipdh.gob.ar/memorias-situadas/en/lugar-de-memoria/memorial-de-la-isla-nazino/
Sursa imaginii: ttps://www.youngpioneertours.com/wp-content/uploads/2020/01/Deportees.jpg