Pace și război. Lumină și întuneric. Liniște și furtună. Viață și moarte.
Războiul este un conflict al orgoliilor, o luptă îndirectă între marii conducători ai lumii, o ceartă între frați, o “joacă” cu vieți nevinovate… Am fost lăsați pe acest pământ pentru a conviețui în pace și armonie, pentru a ne bucura de persoanele de lângă noi și de mediul înconjurător, dar NU! Străbunicii și chiar bunicii noștri au fost obligați să participe în războaie, să fie figurația dintr-o piesă de teatru tragică (dar reală). Bărbații și-au părăsit mamele, dar le-au promis că vor avea grijă, și-au părăsit soțiile, dar le-au promis că le vor iubi pentru totdeauna orice s-ar întâmpla, și-au părăsit copiii, dar le-au promis că se vor întoarce acasă. Milioane de oameni au fost uciși în războaie, ce au lăsat în urmă? Niște oase într-o groapă comună, niște nume scrijelite pe o piatră, niște lacrimi sfâșietoare vărsate în batistă, niște flori ofilite, niște amintiri pierdute… Mă ia cu fiori numai când mă gândesc la aceste șcene ce par a fi scoase dintr-un film, păcat că filmul s-a inspirat din ele.
În toată această poveste amară am remarcat o luptă ascunsă, un vals întunecat, un lucru înteresant. Secrete, planuri, înformații, mesaje codificate, James Bond…v-ați dat seama la ce mă refer?! Războiul corp la corp este îngrozitor, însă „războiul” dintre spioni este ca o joacă între…pisici. Aleargă după gheme de înformații, se strecoară, se pierd în mulțime și acționează. Cred că ne-am dorit măcar o dată în viață să fim și noi spioni, să ne învelim într-o mantie ce ne face invizibili și să tragem cu urechea la discuțiile ispititoare.
În cazul spionilor, informația reprezintă asul din mânecă, iar cine o are își creează un mare avantaj. Talentul de a minți trebuie susținut de multă creativitate, necesitatea unor reflexe rapide în cazul unei curse de mare viteză, tehnicile de manipulare cele mai subtile, viclenia, îngeniozitatea, agilitatea, arta persuasivă a limbajului si cunoștințele vaste sunt doar câteva dintre ingredientele unui spion de succes. În razboaie, spionii au fost agenți pregătiți din greu pentru primele lor misiuni pe teren, însă au existat și excepții. Spre exemplu, muncitorii care lucrau în fabrici de armament, persoanele din interiorul unor instituții sau oamenii care au aflat informații prețioase au putut lua legătura cu inamicii cărora le-au vândut cheia spre victorie. În schimbul banilor, a protecției sau a altor avantaje și-au trădat țara.
Războiul înseamnă mult mai mult decât ne-am putea imagina, adevărata luptă se dă în spatele cortinei, unde oamenii umbrelor jonglează cu informații secrete care decid soarta lumii!
Fotografia este realizată de Lupu Roxana-Elena din clasa a 9-a E.