Nr. 13 / Iunie 2022

Un moment de pace

By In

Prin definiție, războiul este un conflict militar de scurtă sau lungă durată, între două sau mai multe grupuri, pentru realizarea unor interese. Iar pacea este fix opusul războiului, mai precis acea stare de liniște în care nu există conflicte.

Ei bine, gândindu-mă la tema „război și pace” mi-am amintit de un film pe care l-am văzut acum câțiva ani, și anume „Joyeux Noël”, în care este prezentat chiar războiul din 1914 într-un mod neobișnuit.

Prin ceva neobișnuit mă refer la o scenă memorabilă din film în care, pe scurt, soldații francezi, scoțieni și germani lasă armele jos și fac pace doar pentru o noapte, și anume noaptea din Ajunul Crăciunului. Cum aceștia erau forțați să lupte, nu puteau petrece sărbătorile alături de familiile lor, așa că au decis ca în plin război să facă o „pauză” și să se bucure de ultimele lor clipe în viată. Prin urmare au pus pe tranșee brazi împodobiți cu lumânări, au început să cânte și au împărțit mâncarea și multe amintiri despre cei dragi. Astfel, inamicii au devenit, pentru câteva ore, prieteni.

Un mesaj care reiese din acest fapt este că nici acei soldați nu voiau să se lupte întri ei, iar începerea unui război aduce doar violență, teroare și crimă, ceea ce este inacceptabil.

Sursa foto: https://www.istockphoto.com/ro/fotografie/primul-r%C4%83zboi-mondial-gm1022078424-274426986

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste revista Cuza-Voda 47 atunci cand apare